Pandolo

Tako bi lahko začeli opis igre, ki je na istrskih tleh prisotna že stoletja. Dve palici, ena ravna, druga pa na obeh koncih ošiljena sta od nekdaj bili dovolj za zabave polno popoldne. Ni ga bilo sončnega dneva, ko mladina Kopra, Pirana, Trsta, pa vse do Pulja in Verone ni poprijela za maco in pandolo.

Z malo domišljije se bralec vpraša, kaj z omenjenim orodjem početi? Dobro ošiljeni pandolo postavim na utrjena tla. V roke vzamem maco, zajamem zrak, ter ga udarim po enem od ošiljenih koncev. V naslednjem trenutku se že vrti v zraku, čakajoč na drugi udarec, ki ga ponese na drugo stran igrišča.

Na poti do tja ga nestrpno pričakujejo branilci nasprotne ekipe, ki bodo storili vse, da bo njegov let karseda kratek. Na vrsto prideta tudi moja soigralca, ki izvedeta isti postopek. Zatem se ekipi zamenjata. Sedaj smo mi trije tisti, ki bomo skušali ujeti izredno hitri leteči predmet. Ko na koncu igre ekipi seštejeta dosežene razdalje in določita zmagovalca, se dan nadaljuje v sproščenem vzdušju.

Tako se ekipe, ki jih sestavljajo po trije igralci, zabavamo v času pomladnih in poletnih dni vsak drugi vikend. Skupnost sestavljamo fantje, punce, mladina, starši, otroci, starejši občani, študentje, inženirji, umetniki, učitelji in še bi lahko naštevali. Med seboj se pomerimo na organiziranih turnirjih, ki dajo dnevnega zmagovalca, po posebnem sistemu pa vodimo tudi državno tekmovanje.

V duhu uvodnega citata igro igramo in v njej uživamo zaradi nje same. Družita nas prijateljstvo in želja po aktivnem preživljanju prostega časa.

Ekipa PGD Hrvatini nastopa v pandolo ligi pod imenom MIMOZA.  Vsako leto v mesecu juniju tradicionalno prirejamo tekmovanje za Gasilsko plamenico. V letu 2013 je bil pred masšim gasilskim domom organiziran že 18. turnir.

Več o pandolo igri lahko najdete na www.pandolo.si