Dan odprtih vrat v nadzornih centrih DARS (sobota, 15. novembra)

darsSpoštovani,

ste se kdaj vprašali, kako ter od kod potekata nadzor in upravljanje prometa na naših avtocestah in hitrih cestah? Ste si kdaj zaželeli vstopiti v kakega od nadzornih centrov DARS d.d. in se na lastne oči prepričati, kako deluje? Če je vaš odgovor pritrdilen, vas vabimo, da nas obiščete in spoznate, kako s pomočjo različnih tehnologij in videokamer upravljamo nekaj več kot 600 kilometrov avtocest in hitrih cest. V soboto, 15. novembra 2014, prvič organiziramo Dan odprtih vrat v nadzornih centrih Ljubljana, Kozina, Vransko, Hrušica in Slovenske Konjice.

V družbi DARS d.d. skrbijo za pretočnost in varnost uporabnikov avtocest tudi skupine, ki niso vidne na terenu, so pa pomemben člen pri reševanju vsakodnevnih dogodkov: to so nadzorniki prometa v nadzornihcentrih in operaterji Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC).

Svoja vrata vam 15. novembra 2014 tako odpiramo v vseh petih nadzornih centrih ob našem avtocestnem križu, kjer si boste lahko ogledali prostore posameznega centra ter se seznanili z nalogami nadzornikov prometa (predvsem kako ukrepajo v primeru dogodka na cesti ter s katerimi sistemi in napravami upravljajo promet). Na lokaciji ljubljanskega nadzornega centra v Dragomlju vam bomo predstavili tudi PIC, kjer operaterji zbirajo in posredujejo prometne informacije.

Predstavili vam bomo delovanje opreme za upravljanje prometa na naših avtocestah, s katero skrbimo za njihovo varnost in pretočnost. Kot zanimivost pripravljamo ogled posnetkov napačnega ravnanja voznikov. S tem želimo predvsem opozoriti, kako nevarna so lahko ta dejanja in kako pomembna je pravilna vožnja po avtocestah.

Glede na to, da se 15. novembra na cestah uradno začenja zimska sezona, želimo opozoriti tudi na to, kako pomembna je pravočasna priprava nanjo.

Lokacije nadzornih centrov in termini obiskov

Individualni obiskovalci lahko nadzorne centre obiščejo brez predhodne napovedi, organizirane večje skupine nad 10 udeležencev naj se napovejo vsaj en dan prej službi za upravljanje prometa in prometne varnosti (kontaktna oseba g. Robert Kompan: 041-504-508). Po potrebi se s skupinami lahko uskladi tudi poseben termin. V primeru izrednega dogodka se termini prilagodijo sproti.

Več informacija na spletni strani DARS-a.

odstavni_pas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *